10 listopada klasa I b brała udział w warsztatach przygotowania masła w ramach zajęć o zdrowym odżywianiu. Nauczyciel przypomniał o wartościach odżywczych produktów mlecznych i ich ważnej roli w codziennej diecie dzieci i młodzieży.
Celem zajęć było przygotowanie produktu w jak najprostszy sposób, tak aby każdy mógł przeprowadzić ten proces samodzielnie w domu. Do wykonania zadania wykorzystano śmietankę 36% oraz słoik. Uczniowie szybko przekonali się, jak łatwo zrobić masło domowym sposobem. Następnie kosztowali swój świeżutki przysmak z chlebem. Wszystkim apetyt dopisywał, bo własnoręcznie przygotowane kanapeczki znikały w okamgnieniu.
![](https://sp9pabianice.pl/wp-content/uploads/2023/11/20231110_120044-2-1024x576.jpg)
![](https://sp9pabianice.pl/wp-content/uploads/2023/11/20231110_120130-1024x576.jpg)
![](https://sp9pabianice.pl/wp-content/uploads/2023/11/20231110_121706-1024x576.jpg)
![](https://sp9pabianice.pl/wp-content/uploads/2023/11/20231110_120000-1024x576.jpg)
![](https://sp9pabianice.pl/wp-content/uploads/2023/11/20231110_122621-576x1024.jpg)